Дънките, любимата дреха в гардероба ни
17.09.2020  //  By:   //  Без категория, Мода  //  No Comment

Дънкитеjeans.kapere2 copy copy известни още и като джинси направени от дебела и твърда памучна материя, непременно присъстват  в гардероба на всеки мъж, жена, тинейджър, дете даже и на бебето . Те са неизменно облекло  в гардероба на съвременния човек.

Дънките първоначално били предназначени за работно облекло, но през 50-те години на 20- ти век добиват широка популярност сред младежите, поради своята практичност и удобство. Златната тряска в средата на 19 -ти век привлича половината свят в САЩ. Баварецът Лени Страус напуска родния си дом и също заминава за Америка през 1853 година. Но не за да търси скъпоценности, а за да открие работилници за шиене на панталони за златотърсачите. Материалът който използвал за изработкатката им бил предназначен за палатки, брезентовия плат за правене на гащеризоните бил доставян от италианския град Генуа, на пакетите е имало щампа Genes, от там идва и американското произнасяне джинс.Поради недостига на брезентов плат се появяват сините дънки. Материалите са закупени и от френския град Ним, откъдето идва и името на плата  „деним“.

В началото този вид панталони  се носят от каубои и фермери. През Втората световна война едва не стават и военна униформа. Дълго време по – заможните хора гледали с недоверие на този вид панталон, тъй като той е бил приет за облекло на работническата класа. Минават много години докато дънките влязат във всеки дом. За пръв път те се налагат като абсолютен хит благодарение на секссимволите на епохата Елвис Пресли, Марлон Брандо и Джеймс Дийн, по които припадат жените по цял свят.През този период модерни са били дънките с пет джоба: два отпред, два отзад и един малък (за часовник) в десния преден джоб.

В своята история дънките минават през всякакви метаморфози. Дизайнерите ползват  върху тях всичките си идеи.Съдрани, избелени, нарязани, нашити с кръпки и всякакви декорации,протрити, режат ги до къси панталони или максимално разкрояват крачолите им. Всички тези преобразувания обаче се превръщат в хит.

About the Author :

Leave a reply