Прилики и разлики между текстилна и трикотажна рокля
09.10.2020  //  By:   //  Мода  //  No Comment

Много от вас може би дори не се замислят, че една рокля може да бъде изработена от два различни вида плат – текстил и трикотаж. Но все пак знаете, че платът на някои рокли на пипане и на вид изглежда като плата на вашата тениска или клин. Ако е така, значи роклята е „трикотажна“.

Тъканите са били разработвани през вековете от „тъкачи“ и техните предшественици. Тъкането на текстил включва преплитане на две или повече прежди, за да се създаде плат. При тъкането основата и вътъкът са термини, които описват посоката на преждата в сравнение с тъкачния стан. Основата е преждата, която върви нагоре по стана вертикално. Тя действа като център, през който

се преплитат вътъкът или хоризонталните прежди. Совалката е инструмент, който пренася вътъчната нишка през основата многократно, за да се получи завършен текстил. Текстилните тъкани са най-лесни за разпознаване поради кръстосания модел на плата. Те са и най-лесни за използване, защото не се разплитат, ако ги отрежете.

Трикотажните платове са малко по-различни от тъканите. Трикотажните платове се правят от една непрекъсната нишка, подобно на непрекъснатата прежда при ръчно плетене. Трикотажната тъкан е единична прежда, която се върти нагоре и надолу на плетачната машина.

Трикотажните платове са предпочитани в облеклото поради тяхната разтегливост и контрол на температурата, които осигуряват.

Ако изрежете трикотажен плат тъканта може да се разплете, защото е преплитаща се единична нишка.

Текстилът се разтяга само по диагонал. Затова роклите, изработени от текстил са по-малко разтегливи поради факта, че това са плътно тъкани конци или независими прежди.

Трикотажните платове са разтегливи в много посоки. Това се дължи на по-малкото напрежение по време на плетене и на това, че са изградени от една прежда или конец.

Текстилните тъкани и съответно дамски рокли, изработени от текстил са по-малко склонни да се свиват при пране.

Трикотажните рокли се свиват при често пране. Изборът на някои влакна ще избегне свиването поради присъщите им характеристики.

Трикотажните рокли обикновено са по-евтини от тези от текстил, защото текстилните платове са по-скъпи. Ако търсите рокля, която да носите по-дълго време, заложете на текстила!

Можете да намерите разнообразие от официални рокли, рокли за ежедневието, къси рокли и рокли с бизнес дължина в електронния магазин Fashion.bg

About the Author :

Comments are closed.