Пръстени – какво не знаем за тях?
24.09.2020  //  By:   //  Без категория  //  No Comment

prysteniПръстенът е най-популярното бижу в света. Съществува във всички култури и на всички континенти. Според финансовите възможности на купувача, той може да варира в огромни разлики. Има пръстени, които струват само няколко лева, но има и такива, за които трябва да похарчите стотици хиляди долари, ако искате да ги притежавате. Зад цялата тази популярност обаче, всичко тъне в мистерия и загадка. Защо носим пръстени? Кой ги е измислил? Каква е била целта му? Всичко това, което се обзалагаме, че повечето от вас не знаят, ще научите в следващите редове.

 

Назад в пещерите…

 

Може да ви се струва странно, но за да разберем какво действително се крие зад прекрасните и изящно изработени пръстени, които носим днес, трябва да се върнем десетки хиляди години назад, когато хората все още са обитавали пещерите. Именно в тези времена е поставено началото на този обичай, като разбира се всичко е изглеждало малко по-различно от днес.

 

Как са изглеждали първите пръстени?

 

Първите пръстени в тези времена всъщност не са се изработвали от метал, а да не говорим да са се декорирали със скъпоценни камъни. Използваемите материали обикновено са били съвсем прости и най-често пръстените са се изработвали от различни тревисти растения, които се сплитали и се навивали в кръг.

 

Как са се носили?

 

Още по-интересно е да се отбележи, че в началото пещерните хора не са носели пръстени не на пръста си, а всъщност традицията е повелявала да се слагат на китката (както днес се носи гривна), на глезена и на кръста (като символичен колан).

 

Защо е възникнала необходимостта от носене на пръстени?

Някои неща обаче не се променят, независимо колко много време минава. В пещерите времена мъжете подарявали тези “пръстени” на любимата жена, защото вярвали, че това по някакъв начин ще укроти душата на тяхната избраница и ще получат контрол върху нейния дух.

 

Еволюцията в носенето на пръстени…

 

През втори век пред новата ера възникнал обичаят всеки мъж да подарява на жената на сърцето си пръстени, които вече не се отличавали особено от това, което познаваме днес. Пръстените били два – един от злато и един железен. Златните пръстени били предназначени за носене на самата церемония и след това по специални поводи, докато железните пръстени се носели в ежедневието без необходимостта от специален повод.

 

Символиката в носенето на пръстени

 

С носенето на тези пръстени от жената, тя давала своето съгласие, че принадлежи на своя съпруг, което ги превръщало в истинско семейство. Общото във всички от изброените до сега случаи е, че пръстени се носели основно от жени и то във връзка с брака.

 

Модерните времена…

 

В по-нови времена пръстени започнали да се носят и от мъжката половина на човечеството, а този навик вече не се свързвал само и единствено с брака, а и с демонстрирането на положение в обществото. Владетели и религиозни лица започнали да носят пръстени като символ на своята власт и сила. Това окончателно променила начина, по който гледаме на пръстените и днес те много по-често се използват без наличието на някакъв специален повод.

About the Author :

Comments are closed.