Изтезанието на продавач – консултантите
15.09.2020  //  By:   //  Без категория, Мода  //  No Comment

sellerМного неща могат да се кажат и изпишат за българските продавачи или така наречените продавач – консултанти, но сякаш все няма да е достатъчно. Тези професия някак си се е изкривила през годините, не знаем дали това е заради техните работодатели или те самите са странни, но определено поведението на някои от тях е толкова отблъскващо, че ти се отщява да пазаруваш. За какво говорим? Сега ще ви представим някои типове продавач – консултанти по така наречените молове, които отблъскват с поведение.

В моловете всеки магазин си има собствена политика на поведение и отношение към клиентите и все пак ние сме открили две основни категории на продавачи в моловете, а именно това са досадните и невидимите.

Кои са „досадните” продавач – консултанти? Те се срещат най-често в по-скъпите магазини, където една блуза е от порядъка на 200 – 300 лв. Едно от правилата за този вид магазини е, че един клиент трябва да се обслужи от един продавач, той да го поздрави, да му обърне внимание, да го насочи в избора

prodavachi

му, да занесе дадената дреха до съблекалнята и след това да маркира и да вземе парите за евентуалната покупка. Но всяко правило си има изключение и разбира се това изключение се случва в България. Тук продавач – консултанта, който обслужват клиента не е един, а са целия 6 като всеки е в различен ъгъл на магазина. В такъв случай всеки един те поздравява, съответно ти на всеки един трябва да отвърнеш. След това първия почва да обикаля в кръг около теб, да не би случайно да откраднеш нещо, втори те пита дали имаш нужда от помощ, трети почва да търси размер, четвърти носи дрехата до пробната, петия си подава носа зад завесата докато се преобличаш с думите „Добре ли е размерчето?” и шестият ти маркира евентуалната покупка. И така пазаруването се превръща в ад, продавачите са толкова агресивни, че ако излезеш с празни ръце ще се почувстваш супер неудобно, за това си принуден да закупиш нещо дори и да не ти харесва толкова.

fashionДругият вид продавачи са „невидимите”. Те обикновено се намират в по-големите магазини с многото намаления. Всички дрехи там са разпиляни из целия магазин и най-малкия номер от даден модел потник се намира при мъжкото бельо, а най-големия съответно на щанда с детски дрехи например. Пробните са пълни с дрехи, които хората са мерили и не са върнали на мястото си, а за да се добереш въобще до там трябва да чакаш половин час. Накрая се опитваш да издириш продавача, за да го питаш дали има някакъв размер от дрехата, която си пробвал и получаваш отговора „Всичко е изложено”, но практически е невъзможно да намериш нещо в тази бъркотия.

Това е положението в моловете! Но вие не трябва да се ядосвате на продавачите, защото и на тях самите не им е лесно, кой знае за каква сума работят и на какво са подложени от висшестоящите. Не им се ядосвайте и не им отговаряйте, може да ви запомнят и следващия път да не ви досаждат толкова много или пък да ви обърнат повечко внимание.

Нещото, което бихме ви препоръчали е да пазарувате в онлайн магазините. Там няма да се сблъсквате с нахалните продавачи, с големите опашки и трудното мерене. Сядате пред компютъра, харесвате, поръчвате, доставя се на вратата ви, мерите и ако е точния размер плащате и всичко приключва.

About the Author :

Leave a reply