Тенденции в дамските обувки през погледа на феминизма
15.09.2020  //  By:   //  Без категория, Мода  //  No Comment

drehi-online-kapere-ewНиските обувки и обувките с вградена, леко загатната  платформа са най-удобни и за това, все повече дами ги предпочитат. Добре ушитите обувки от еко кожа в спортно-елегантен стил печелят приза „обувка на десетилетието“ и запращат в забвение обувките от естествена кожа, за изработката на които са измъчвани животни, както и острите обувки на тънък и висок ток, причиняващ болки в гърба, артрит и подуване.

Факт е, че социално-икономическата обстановка в света се променя с бързи темпове. Отговорът вече не може да се търси във Фройдитските модели, въпреки, че до миналото десетилетие мъжете обичаха да се припознават в тях. Лаканианската концепция за Възприемането на мъжа от него самия и неговия свят отдавна се считат за логоцентрични, фалоцентрични и доста скоро мъртви. Съвременната жена е високообразована, заема висшестоящи длъжности, взема решенията в семейното планиране, тя определя кое е функционално за жилището. От края на 80-те тя сякаш престана да бъде нежна, ранима или зависима. Тя работи, пазарува и взема децата, води ги на балет, театър, плуване и футбол. Освен това типичните „мъжки“ спортове, вече не са монопол на мъжете.

Shoes-at-Royal-Ascot-2009-001Добре би било да помислите за развитието на социално-културните изменения на фона на тези феномени. Робувате ли все още на стереотипите на мъжко-шовинистичната патриархална парадигма или разграничавате психологическите и индивидуалните промени при жените от ХХ и тези от ХХІ век.

Джендъровата система за разпределение на женски и мъжки професии, сфери и роли се оказва остаряла и нефункционираща, на фона на бързоразвиващите се, висококвалифицирани жени, които започват да изпълняват типични „мъжки“ функции. Изменят се и отношенията към властта и по-специално публичната власт, която вече не е достояние само на мъжа. Характерни тенденции към момент са правилото за гражданското равноправие на половете, правото на жените да гласуват и да заемат място в ръководни постове в политиката. Така се изменя не само представата на мъжа към choosing-the-right-wedding-shoesжената, а и нейната  към нея самата.

About the Author :

Leave a reply