Знаем ли всичко за възглавниците

Възглавницата може да бъде сред най-емоционално близките ни вещи – заравяме лице в нея, гушкаме я и я мачкаме, споделяме ѝ сънищата си, положили глава на нея. Има хора, които не тръгват на път без любимата си възглавница. Но как се е стигнало до изобретяването на този толкова мек и услужлив артикул?

 

 

Малка разходка през вековете

 

Първоначалната идея е малко по-различна от функцията на днешната възглавница. Много, много назад във времето, още в Древен Египет, възглавниците са имали чисто практичната цел да повдигат над земята главата на спящия, за да се предпазят устата, ушите и носът от буболечки.

 

Освен това, възглавниците в началото са били привилегия само за знатните особи. Считало се също, че главата е свещена и затова тя трябва внимателно да се пази. В Египет първите възглавници са били от камък. Тези, които първи оформят възглавницата от плат и мек пълнеж са представители на гръко-римската цивилизация. Най-ранните пособия за пълненето на възглавници са били сено, парчета плат или пера.

 

През средновековието, ако не е ставало дума отново за благородници, възглавницата се е считала предимно за женски артикул и са я  ползвали основно бременните жени.

Възглавниците се разпространяват сред масовото население едва след навлизането на технологиите и произвеждането на текстил в мащабни количества.

Интересен факт е, че възглавнички се ползват като част от типичното облекло (кимоно) на японските гейши, като за целта се привързват с пояс към гърба.

 

 

Декорации и стил

 

В днешно време е странно да си представим дом без възглавници. Освен средство за по-добър и здравословен сън, те са отлични помощници в декорацията. Могат да бъдат намерени в най-различни форми: правоъгълни, квадратни, кръгли, плоски, пълни, под формата на животинче и пр. Цветовете и шарките на техните калъфки са също всевъзможни и зависят от вкуса на избиращия и представите му за аранжиране.

 

Възглавнички могат да се поставят на дивана, на столовете, а някои хора дори ги ползват за сядане на пода.

Материалите за изработка също са най-разнообразни. В зависимост от целта, за която е преназначена възглавницата, пълнежът може да бъде от : фибри (полиестерни влакна), мемори пяна, гъши пух, латекс, гел, дори стиропор.

 

 

По-разширена употреба

 

Извън обсега на дома, те се ползват по време на пътуване. Този вид възглавници са със специфична форма, която обхваща главно врата и помага на хората да се наспят в автобуса, влака или самолета.

Те също така са част от плажната култура: различни по вид надуваеми възглавнички могат да се използват за плуване във водата или за спокоен и удобен припек на слънце.

 

В сферата на спорта и медитацията също имаме разновидности на този артикул. Например, при йога упражненията се ползват малки възглавнички за подпиране и удобство при изпълнение на позите.

 

През 60-те години на минали век в автомобилостроенето се въвеждат така наречените въздушни възглавници, които в най-общ план са допълнителна защита за шофьора, освен колана. Тяхната основна цел е да предпазят предната част на главата от удар.

 

Но най-сладката асоциация, свързана с възглавниците със сигурност си остава сънят. Нашата грижа е да подобрим неговото качество, като изберем подходящия модел възглавница, който да ни  дарява със спокоен и блажен отдих.