Промяна на дрехите през годините

Публикувана от admin 20.08.2017 0 Коментар(и)

Дрехите на човек през вековете се обновяват с нови видове асортименти, различни нови неща. Обикновено това се прави чрез заемки за нови форми и елементи от ежедневните дрехи или от облеклото на други продуктови групи. В съвременния гардероб има много видове дрехи, заимствани примерно от военните униформи, спортното облекло, бельото, дрехи на други народи и т.н. Този процес е неспирен при обогатяването на нашите дрехи с нови елементи, отговарящи на променящите се образ и ритъм на ежедневието.

 

Огромно влияние върху потребителите на дрехи в Западна Европа винаги е играло военното облекло. Започвайки от  кръстоносните походи, битки и средновековни рицарски  одежди за битките, дрехите постоянно се допълват с нови модни елементи. Така през XIV век. се появява мъжката отворена дреха - сако с баски (пурпури), което първоначално е бил поставено под металната броня. В XVIIв. в модата влизат кавалерийски ботуши с токове и нос тип мускетар. По време на Първата световна война от военните униформи за женските облекла започнали да се изрязват джобове като кръпки в началото, акцентирало се върху подобряването на моряшките униформии тези на авиаторите. През 1970-те години в модата влиза военният стил - "военен лък", от който произлизатзащитните презрамки, каишка, военните шапки, чанти с военни планшети и др. През 1990-те години в модата се въвежда защитната оцветителна маркировка за кубинките. 

 

Значително се разширява обхвата от ежедневното съвременно облекло и тези за спорт като най-удобни и гъвкави, все повече се размиват границите между половете и възрастта. Много видове класически дрехи първоначално се появили като облекло за лов и езда - най-любимите видове спорт на английската аристокрация (палто и редингот). В XXв. асортимента на ежедневните дрехи се  обогатява за сметка на спортните -  превръщат се в класика джъмперите и пуловерите тип поло до ски шапките и гамашите. От спортното облекло в модата проникнали ватирани палта и якета, топли ватирани ботуши тип луноход и др.