Микрофибър или памук

Коя е най-добрата материя за спално бельо?

 

Памукът и микрофибърът са сред най-популярните материи, когато става въпрос за дрехи, спално бельо и други текстилни изделия. Памукът се използва за изработка на дрехи от праисторически времена. Въпреки че памукът се сблъсква с жестока конкуренция от полиестера след изобретението си в началото на 50-те години, той все още е едно от най-продаваните видове текстил в Съединените Американски Щати и много други страни.

 

 

Цена

 

Чистият памук е по-скъп от микрофибъра, който по своя състав представлява полиестер. Обикновено обаче цената зависи и от много други фактори.

 

Производството на двете тъкани изисква много вода, енергия и други ресурси. И така, и двете са вредни за околната среда.

 

Памукът е силно зависим от пестицидите и изисква много вода. Биоразградим е, но производството и на двете тъкани води до изхвърляне на токсини.

 

 

Кое да избера?

 

Най-добрият вариант би бил да изберете смес от полиестер и памук. На пазара има много текстилни изделия, които са изработени от 50% памук и 50% полиестер.

 

Те са отличен вариант, тъй като имат предимствата както на памук, така и на полиестер. Ще получите плат, който е здрав, издръжлив и дишащ. Освен това те струват по-малко от 100% памук.

 

В случай, че искате да купите спално бельо от чист памук или микрофибър, трябва да изберете памук за спалното бельо и микрофибърът за останалото обзавеждане.

 

Що се отнася до облеклото, изберете памук през лятото и полиестер през зимата.

 

Както можете да видите, и двете тъкани имат своите плюсове и минуси. Изборът на едно от двете ще зависи от вашите нужди, комфорт и предпочитания.