Кратък наръчник: Как да изберем матрак?

Изборът на матрак е много важно решение. Може би не сте се замисляли,  но човек прекарва  средно около 8 часа в сън. Това означава, че ако  доживее до 75 годишна възраст, той ще е прекарал 25 години в спане, които се равняват на 9125 дни от живота му. Затова уверете се, че ще спите на подходящ матрак през цялото това време. В статия сме събрали най-важните неща, които да съобразите при покупката на нов матрак.

 

 

1. Кога е време да сменим стария?

 

Има няколко лесни признака, по които да разберем дали е дошло време за смяна на стария матрак. На първо място матраците имат определен срок за експлоатация, които е средно между 7-12 години. Ако вашият матрак е вече в тази възраст, най-добре помислете за смяна.

 

 Като допълнение, ще забележите, че с времето формата му може да се промени. По повърхността му се появяват вдлъбнатини или издигнати места, които ни пречат да спим удобно. Това също подсказва, че скоро трябва да се разделите.

 

 Нищо не вещае купуването на нов матрак, повече от болките  в гърба и недоспиването. Дори той да е още нов, съвсем възможно е да не сте избрали подходящия за вас и това да ви причини дискомфорт.

 

 

2. Какво да съобразим?

 

  • Материалът - съществуват различни разновидности матраци – с мемори пяна, латекс, полиуретанова пяна и др. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Матраците от латекс се препоръчват за хора с по-чувствителна кожа и склонност към алергии. В последните години, мемори пяната е може би най-предпочитания вариант, заради способността й да се адаптира към извивките на вашето тяло.

  • Цената – хубаво е да определите предварително бюджет, в чиито рамки да се вместите. Разгледайте и сравнете цените. Ако моделът, който сте харесали надхвърля определената сума, изчакайте. В много от сайтовете, често пускат матраци на промоция. Така няма да ви се наложи да правите компромис с желанията си.

  • Матраци за двойки – в повечето случаи матракът се използва от двама души, което създава трудност при изборът му. Колкото по-тежъки сте, толкова повече ще предпочитате по-твърди матраци, защото в другите тялото ви ще потъва повече. Затова мъжете обикновено искат по-твърд матрак, а жените пък средни или по-меки. За да не предизвиквате семейни скандали, най-добре вземете матрак с 2 части, които могат да се обръщат. Така всеки един от партньорите получава желаното.

 

Това са най-важните неща, с които да се съобразите, когато си купувате матрак. Уверете се, че наистина сте избрали най-подходящият матрак, за да се чувствате удобно и да спите спокойно.