6 вида спално бельо естествена материя

Ето основните предимства и недостатъци на най-популярните материали за спално бельо от естествена материя.

 

Лен

Ленената тъкан отдавна се счита за една от най-добрите материи за спално бельо.  Ленът е абсолютно хипоалергенен, има уникални кондициониращи и микромасажни свойства. Лененото спално бельо е идеален избор дори при силна жега.  Ленът е най-издръжливият и практичен сред естествените материали. Има и омекотен лен, обработен по специален начин. В този дизайн материята съчетава невероятна мекота и здравина на влакната. Комплектите от премиум клас са изработени от омекотен лен.

 

Памук

През студения сезон памучната тъкан леко затопля. В допълнение, тази тъкан има антисептични свойства - на повърхността ѝ не се развиват акари, гъбички, микроби.  Педиатрите препоръчват спално бельо от памук дори за новородени.

Днес можете да закупите комплекти от 100% памук и опции, които освен памук, съдържат и други видове влакна, което им осигурява по-голяма мекота, по-висока издръжливост на цветовете и по-малко образуване на гънки.

 

Шасе

Най-евтиният естествен материал, представен в магазините под формата на битов текстил в голям избор от цветове. Сред основните предимства на тъканта са отлично дишане и способност за бързо абсорбиране на влага, а сред недостатъците - крехкост и риск от значително свиване след пране.

 

Сатен

Материята излъчва блясък, придавайки й усещане, подобно на копринената тъкан, но е  на много по-ниска цена. Сатенът се отличава с леко свиване и придава на тялото приятна прохлада в летните горещини. Отличава се с високи експлоатационни характеристики - той е здрав, издръжлив и лесно се глади. Добра алтернатива е на памука. Особено добър е сатенът от турски произход.

 

Жакард

Той представлява гладка материя без мъх със сложна тъкан. Изработена е на базата на синтетичен или памучен плат. Качеството на материала директно зависи от дебелината на използваните нишки. Колкото по-дебели са влакната, толкова по-практичен и издръжлив е жакардът. Тъканта съчетава добра хигроскопичност, пропуска въздуха добре, устойчива е на високи температури и има красив външен вид.

 

Коприна

От естествена коприна се създават най-висококачествените спални комплекти. Почивката на такова спално бельо е лукс, който не всеки може да си позволи. Затова често се избира изкуствена коприна вместо естествена японска коприна. Такова спално бельо обаче е с по-лошо качество, през зимата може да се усеща студено, да се мачка много и е краткотрайно.